Strzelce 95
24-140 Nałęczów
woj. lubelskie
tel.: 081 501 45 15
tel.kom.: 0504 600 397
tel.kom.: 0601 170 002
eda23@poczta.fm
Nazwa odmiany: | Geneva Early | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Quinte x Julyred | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulistospłaszczony, zielonkawożółty, w dużej części pokryty czerwonym, rozmytym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny, korona wzniesiona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona o konarach pokrytych licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | 5 dni przed Oliwką Żółtą, wymaga 2-3-krotnego zbioru | |
Przechowywanie: | chłodnia 2-3 tygodnie | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Piros® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Helios x Apollo | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowy, czasami wokół kielicha pojawia się delikatne ordzawienie, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowanym, jaskrawoczerwonym rumieńcem. | |
Wzrost: | umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania słaby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta o dość sztywnych konarach z niezbyt licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru | |
Przechowywanie: | chłodnia kilka tygodni/td> | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Delela® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony mutant odmiany Celeste | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: duży, cylindryczny, skórka gładka zielonkawożółta w ¾ pokryta rozmytym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty o smaku kwaskowym, jędrny i aromatyczny. | |
Wzrost: | średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona, łatwa do formowania | |
Dojrzałość zbiorcza: | zbiór w połowie sierpnia około 10 dni przed odmianą Celeste | |
Przechowywanie: | chłodnia do 2 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Celeste® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony mutant odmiany Delbarestivale | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: duży, cylindryczny, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowano-rozmytym, czerwonym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru | |
Przechowywanie: | chłodnia około 3 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Ambassy® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony sport odmiany Delbarestivale | |
Miejsce wychodowania: | Francja | |
Opis: | owoc: średni/duży, cylindryczny z rozmytym czerwonym rumieńcem. Smaczny, bardzo słodki, soczysty, bardziej ceniony od innych odmian dojrzewających w podobnym czasie. Owoce zawierają więcej cukru niż inne klony odmiany Delbarestivale. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | zbiór w połowie sierpnia | |
Przechowywanie: | chłodnia kilka miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Delikates | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | James Grieve x Cortland | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: duży, kulisty, lekko spłaszczony, zwężający się w kierunku kielicha, skórka zielonkawożółta, w dużej części pokryta żywoczerwonym, rozmyto-paskowym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni/silny, korona podobna do odmiany James Grieve, o sztywnych konarach obrośniętych licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec sierpnia | |
Przechowywanie: | chłodnia 3 miesiące, chłodnia KA 4-5 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Paulared | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | siewka nieznanego pochodzenia | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, kulisty, lekko spłaszczony, skórka zielona, w dużej części pokryta intensywnym, karminowym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni/słaby, korona stożkowokulista, niezbyt zagęszczona o nieco zwisających konarach, z małą liczbą krótkopędów | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec sierpnia/początek września | |
Przechowywanie: | chłodnia 3 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Lobo | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem. Łatwo uszkadza się w transporcie. | |
Wzrost: | silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia 3-4 miesiące, chłodnie KA 4-5 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | bardzo duża |
Nazwa odmiany: | Natali Gala® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony spontaniczny mutant Gali | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średni, kulistostożkowaty, skórka gładka pokryta prawie w całości czerwonym rumieńcem o wyraźnych prążkach. Miąższ żółty o smaku słodkim, jędrny i aromatyczny. | |
Wzrost: | średnio silny, drzewo mocnej konstrukcji o rozłożystej koronie, łatwej do formowania, owocowanie na krótkopędach | |
Dojrzałość zbiorcza: | kilka dni wcześniej przed odmianą wyjściową | |
Przechowywanie: | chłodnia do marca, a KA do maja | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Sawa® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Fantazja x Primula | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty,z żebrowaniami przy kielichu, które mogą przechodzić na owoc, skórka błyszcząca, całkowicie pokryta jaskrawokarminowym, rozmytym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny/średni, korona stożkowa, raczej wąska o lekko zwisających konarach | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia 3-4 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Gala Must® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony mutant odmiany Gala | |
Miejsce wychodowania: | Nowa Zelandia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, niekiedy w części przykielichowej nieco szerszy, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, cały owoc pokryty bardzo atrakcyjnym, rozmytym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni, korona szerokostożkowa, średnio zagęszczona, o mocnej konstrukcji, łatwa do formowania | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga/trzecia dekada września | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Szampion Arno® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Szampion | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średni do dużego kulistostożkowaty z delikatnym żebrowaniam. Skórka mniej sucha niż u odmiany podstawowej, pokryta lekko woskowym nalotem z wyraźnymi przetchlinkami. Na kilkanaście dni przed dojrzałością zbiorczą prawie cała powierzchnia owocu pokrywa się czerwonym rozmytym marmurkowym rumieńcem. Miąższ jest soczysty z dobrą proporcją cukrów do kwasów co sprawia że jest bardzo smaczny. | |
Wzrost: | średni/silny, po wejściu w okres owocowania słaby. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu. Tworzy sztywne konary pokryte dużą ilością krótkopędów | |
Dojrzałość zbiorcza: | w drugiej połowie września, kilka dni przed odmianą podstawową | |
Przechowywanie: | chłodnia do lutego, a w KA do maja | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Szampion Reno2® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Szampion | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średni do dużego kulistostożkowaty z delikatnym żebrowaniem. Skórka mniej sucha niż u odmiany podstawowej, pokryta lekko woskowym nalotem z wyraźnymi przedchlinkami. Przed dojrzałością zbiorczą prawie cała powierzchnia owocu pokrywa się czerwonym rozmytym marmurkowym rumieńcem. Miąższ jest soczysty, bardzo smaczny. | |
Wzrost: | średnio silny, po wejściu w okres owocowania słaby. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu. Tworzy sztywne konary pokryte dużą ilością krótkopędów | |
Dojrzałość zbiorcza: | zbiera się w drugiej połowie września, kilka dni przed odmianą podstawową | |
Przechowywanie: | chłodnia do lutego, a w KA do maja | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Elstar | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Golden Delicious x Ingrid Marie | |
Miejsce wychodowania: | Holandia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulisty, wyrównany, regularny. Skórka szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami. Przetchlinki małe, szarobrązowe. Szypułka średniej długości, dość gruba. Miąższ żółtawy, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny, bardzo smaczny. | |
Wzrost: | średnio silny i silny, korona kulista, rozłożysta i mocno zagęszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | od połowy do końca września | |
Przechowywanie: | chłodnia do lutego, chłodnia KA do kwietnia | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Jonagold Arno® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony mutant odmiany Jonagold | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, Skórka gładka pokryta prawie w całości rozmytym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty o smaku kwaskowo-słodkim, jędrny i aromatyczny. | |
Wzrost: | średnio silny, drzewo mocnej konstrukcji o rozłożystej średnio zagęszczonej koronie, łatwej do formowania. Owocowanie na krótkopędach | |
Dojrzałość zbiorcza: | 10-14 dni przed odmianą Jonagold | |
Przechowywanie: | odmiana zimowa przy zachowaniu precyzyjnego terminu zbioru można owoce przechowywać w chłodni do marca, a w KA do maj-czerwiec | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Jonagold Decosta® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold | |
Miejsce wychodowania: | Belgia | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca pokryta w dużej części rozmytym, karminowoczerwonym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Rubinstar® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold/td> | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jednolitym, czerwonokarminowym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Elise® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Septer x Koksa Pomarańczowa/td> | |
Miejsce wychodowania: | Holandia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, zwężający się nieco w kierunku kielicha, skórka błyszcząca, nieco szorstka, całkowicie pokryta rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem, z odcieniem brązowym. | |
Wzrost: | średni/słaby, korona rozłożysta, niezbyt szeroka, o konarach tworzących szerokie kąty z przewodnikiem, ze skłonnością do zwisania | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 7-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Beni Shogun® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant japońskiej odmiany „Yataka”, która jest mutacją Fuji-standard | |
Miejsce wychodowania: | Japonia | |
Opis: | Owoc: duży od 75–80 mm, kształt kulisty z małym gniazdem nasiennym, skórka gładka, matowa o barwie pomarańczowo-czerwonej do rozmyto-czerwonej. Miąższ soczysty, jędrny o bardzo przyjemnym egzotycznym aromacie podobnym do ananasa. Po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowuje dobrą jakość handlową. W czasie zbiorów może występować szklistość miąższu, która zanika po dwóch tygodniach w chłodni. | |
Wzrost: | średnio silny, korona średnio rozkrzewiająca się | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia: 6-7 miesięcy, chłodnia ULO/KA: 9-10 miesięc | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Ligol® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Linda x Golden Delicious | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu, skórka gładka i błyszcząca, a od strony nasłonecznionej całkowicie pokryta rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni, korona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, konary lekko zwisające, tworzą szerokie kąty z przewodnikiem, nadaje się do formowania koron wrzecionowych | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Ariwa® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Golden Delicious x A849-5 | |
Miejsce wychodowania: | Szwajcaria | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, z delikatnym karbowaniem wokół kielicha, skórka gładka, zielonożółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowym rumieńcem. | |
Wzrost: | średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 5-6 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Pinova® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Clivia x Golden Delicious | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty, lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, sucha, żółtozielonkawa, z pomarańczowoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem pokrywającym do 70% powierzchni owocu. | |
Wzrost: | średni, korona piramidalna o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, z licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | pierwsza połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Gloster | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Glockenapfel x Richared Red Delicious | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: duży, stożkowaty z wyraźnym karbowaniem przy kielichu, przechodzącym na owoc, skórka zielona, gładka, lekko błyszcząca, niekiedy z delikatnym sinawym nalotem, w dużej części pokryta karminowym, rozmytym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny, korona stożkowa o konarach tworzacych ostre kąty z przewodnikiem, z tendencją do ogołacania | |
Dojrzałość zbiorcza: | pierwsza połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Idaredest® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | : czerwony mutant odmiany Idared | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: duży, bardziej spłaszczony od odmiany wyjściowej, skórka bardzo błyszcząca zielonożółta, pokryta bardziej intensywnym rumieńcem od odmiany standardowej. | |
Wzrost: | słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Alwa | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkaowożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec. | |
Wzrost: | silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | bardzo duża |
Nazwa odmiany: | Najdared® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | czerwony mutant odmiany Idared | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta prawie w całości intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września). | |
Wzrost: | średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Mutsu NK® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Mutsu | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: bardzo duży, kulisty lub kulistostożkowy, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc. Skórka gładka, zielonożółtawa, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Owoce odporne na wysuszanie. | |
Wzrost: | silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona, o lekko zwisających konarach | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 5-6 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Idared | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | Jonathan x Wagener | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, niekiedy z ciemniejszymi smużkami. | |
Wzrost: | średni/silny, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Golden Delicious Reinders® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Golden Delicious | |
Miejsce wychodowania: | Holandia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, głównie w części przykielichowej, skórka sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień, czasami od strony nasłonecznionej z delikatnym łososiowym rumieńcem. | |
Wzrost: | silny/średni, korona wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona, z dużą liczbą krótkopędów | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Golden Dream® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Golden Delicious | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, barwy żółtej. | |
Wzrost: | średnio silny, korona wzniesiona, rozłożysta, owocuje na krótkopędach i długopędach | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 4-5 miesięcy, a w KA 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Braeburn NAK | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | prawdopodobnie siewka z wolnego zapylenia Lady Hamilton | |
Miejsce wychodowania: | Nowa Zelandia | |
Opis: | Owoc: jajowaty, dosyć zróżnicowany pod względem wielkości i kształtu z wyraźnym żebrowaniu przy kielichu. Skórka zielonkawożółta, lśniąca pokryta purpurowymi cętkami widocznymi na tle ciemnoczerwonego rumieńca pokrywającego prawie 3/4 powierzchni. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy, soczysty o słodkawym smaku. Owoce po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowują dobrą jakość handlową. | |
Wzrost: | średni, korona rozłożysta z szerokimi kątami łatwa do formowania. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Zalecane podkładki karłowe | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec października | |
Przechowywanie: | chłodnia 6-7 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Braeburn Red® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | spontaniczny mutant odmiany Braeburn | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | OWOC: kształu jajowatego z wyraźnym żebrowaniem u nasady kielicha. Skórka owocu zielonkawożółta, lśniąca w 80% pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem z wyraźnymi cętkami. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy o słodkim smaku. Owoce po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowują dobrą jakość handlową. | |
Wzrost: | średni do silnego, posiada rozłożystą koronę z szerokimi kątami łatwą do formowania | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec października | |
Przechowywanie: | chłodnia do końca kwietnia, a chłodnia KA do czerwca/lipca | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Isolda® | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Jules Guyot x Lipcówka Kolorowa | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc : średniej wielkości do dużego, stożkowatokulisty, prosty, bez przewężenia. Skórka zielona, na owocach dojrzałych żółta, od strony nasłonecznionej pokryta jasnoczerwonym, paskowanym rumieńcem, zajmującym około 20% powierzchni, przetchlinki drobne, liczne, zielonkawe, szypułka średniej długości. Miąższ masłowy, słodko-kwaskowaty. Przydatność: deserowa | |
Wzrost: | umiarkowany, korona płaska, piramidalna z mocnymi konarami | |
Dojrzałość zbiorcza: | kilka dni po Lipcówce Kolorowej | |
Przechowywanie: | chłodnia do 3 tygodni. | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Faworytka (sy. Klapsa) | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Flamandka x Bonkreta Williamsa | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc : średniej wielkości lub duży, szerokojajowaty, symetryczny, skórka gruba, zielonkawożółta, gładka nieco błyszcząca, pokryta rozmyto-paskowanym jasnoczerwonym rumieńcem, obejmującym prawie połowę owocu, przetchlinki drobne, zielone, miąższ drobnoziarnisty, soczysty. Przydatność: deserowa | |
Wzrost: | silny, korona szerokostożkowata, luźna, niesymetryczna ze zwisającymi, łukowato wygiętymi konarami | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa sierpnia | |
Przechowywanie: | chłodnia 7-10 tygodni | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Jonagored Supra® | |
Gatunek: | Jabłonie | |
Pochodzenie: | mutant odmiany Jonagored | |
Miejsce wychodowania: | Belgia | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, szeroki u podstawy i lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, błyszcząca, z dużym, ciemnym, karminowobrązowym rumieńcem, na tle którego widoczne są ciemniejsze smużki. | |
Wzrost: | silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | wrzesień/październik | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Hortensia® | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Pstrągówka x Faworytka | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: duży szerokojajowaty, symetryczny, zwężający się w kierunku szypułki, skórka gładka, błyszcząca, zielona, w dużej części pokryta intensywnym, cynobrowoczerwonym rumieńcem, przetchlinki drobne, białawe, miąższ bardzo soczysty, delikatny, słodkawo-kwaskowaty. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | silny/umiarkowany, korona wysoko piramidalna z mocnymi konarami | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa września, kilka dni przed Konferencją | |
Przechowywanie: | chłodnia 4 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Konferencja | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | siewka odmiany Leon Leclerc de Laval | |
Miejsce wychodowania: | Anglia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości, symetryczny, skórka gładka, bez połysku, zielona, po dojrzeniu zmienia się na zielonożółtą, charakterystyczne, złotawobrązowe ordzawienie występuje silnie od strony kielicha i dochodzi prawie do połowy owocu, miąższ delikatny, bardzo słodki, soczysty, nieco aromatyczny. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | średni, korona stożkowa o wzniesionych, sztywnych konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, boczne gałązki ułożone przeważnie poziomo lub zwisające | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia: 5-6 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Carola | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Johantorp x Komisówka | |
Miejsce wychodowania: | Szwecja | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, wydłużony, szerszy od strony kielicha, zwężający się przy szypułce, skórka zielona, po dojrzeniu zółtozielona od strony nasłonecznionej z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem, miąższ drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, o bogatym bukiecie smakowym. przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | średni/słaby, korona stożkowa średnio zagęszczona o konarach tworzących dość szerokie kąty z przewodnikiem | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia 4-5 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | General Lecrelc | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | siewka odmiany Komisówka | |
Miejsce wychodowania: | Francja | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, szerokostożkowaty lub typowo gruszkowaty, zielonożółty, w dużej części pokryty brązowomiodowym ordzewieniem, miąższ drobnoziarnisty, delikatny, soczysty, kwaskowato-słodki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | silny/średni, korona wyniosła o grubych, wzniesionych konarach | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia 4 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Lukasówka | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | siewka nieznanego pochodzenia | |
Miejsce wychodowania: | Francja | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, jajowatoowalny, nieregularny, skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem, miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny. przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | silny, korona kulistojajowata lub szerokostożkowa o lekko zwisających gałązkach | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa września | |
Przechowywanie: | chłodnia 4 miesiące | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Concorde® | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Komisówka x Konferencja | |
Miejsce wychodowania: | Anglia | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży, wydłużony, kształtem przypominający owoc Konferencji lecz bardziej pękaty. Skórka gładka, niekiedy lekko ordzawiona, żółtozielonkawa, czasem od strony nasłonecznionej z delikatnym rumieńcem. Miąższ białożótawy, kruchy, chrupiący, słodko-kwaskowy, soczysty, lekko aromatyczny. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | umiarkowanie silny, korona wzniesiona, stożkowa z gałęziami pokrytymi licznymi krótkopędami | |
Dojrzałość zbiorcza: | pierwsza połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 5–6 miesięcy w temperaturze -1°C | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | David® | |
Gatunek: | Grusze | |
Pochodzenie: | Jules Guyot x Komisówka | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży, jajowaty, wydłużony, zwężający się w kierunku szypułki, skórka zielona, po dojrzeniu żółtozielona, od strony nasłonecznionej pokryta czerwono-brązowym, marmurkowym rumieńcem, przetchlinki drobne, jasnobrązowe, na rumieńcu białawe, miąższ jędrny, soczysty, lekko kwaskowaty. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | słaby, korona piramidalna, nieco spłaszczona | |
Dojrzałość zbiorcza: | pierwsza połowa października | |
Przechowywanie: | chłodnia 5-6 miesięcy | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Ruth Gerstetter | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Dobra z Bry x Car | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości (ok. 35 g), szerokoowalny. Skórka bordowofioletowa, pokryta niezbyt obfitym, niebieskawym nalotem. Miąższ zielonokremowy lub białawy, dość ścisły, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy umiarkowanie zagęszczoną koronę o nieregularnym kształcie | |
Dojrzałość zbiorcza: | w zależności od warunków klimatycznych, owoce dojrzewają od połowy do końca lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Herman | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Car x Ruth Gerstetter | |
Miejsce wychodowania: | Szwecja | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości (30–35 g), szerokoowalny. Skórka fioletowoniebieska, pokryta gęstym, niebieskim nalotem, który utrzymuje się długo po zbiorze i bardzo uatrakcyjnia wygląd owocu. Miąższ żółtobiaławy, łatwo oddzielający się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną, prawie kulistą koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | owoce dojrzewają między 15 a 30 lipca, w zależności od warunków klimatycznych | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Diana | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Renkloda Althana x Early Rivers | |
Miejsce wychodowania: | Rumunia | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży. Skórka niebieskogranatowa, pokryta gęstym, jasnoszarym nalotem. Miąższ białawożółty, soczysty, szklisty, smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | III dekada lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Čačanska Rana® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza | |
Miejsce wychodowania: | Jugosławia (obecnie – Serbia) | |
Opis: | Owoc: duży (35–45 g), jajowaty. Skórka ma atrakcyjną różowofioletową barwę i całą jej powierzchnię pokrywa gęsty, jasnoniebieski woskowy nalot. Miąższ zielonożółty, smaczny. W owocach bardzo dojrzałych staje się mączysty i mniej smaczny. Bardzo dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. Kwiaty wrażliwe na przymrozki. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie lub średnio silnie, tworzy rzadką, rozłożystą koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | na przełomie lipca i sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Katinka® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Ortenauer x Ruth Gerstetter | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: mały lub średniej wielkości (20–28 g). Kształtem przypomina owoc węgierki. Skórka bordowoniebieska, a u owoców mocno dojrzałych prawie granatowa. Miąższ zwarty, żółty lub pomarańczowożółty, z dużą zawartością cukrów, bardzo smaczny. Wyjątkowo łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną, kulistą koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | trzecia dekada lipca lub przełom lipca i sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Čačanska Lepotica® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza | |
Miejsce wychodowania: | Jugosławia (obecnie Serbia) | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży (ok. 40 g). Skórka ciemnogranatowa, pokryta obfitym jasnoniebieskim nalotem. Owoce pięknie wybarwiają się zanim jeszcze osiągną pełną dojrzałość. Miąższ zielonożółty, dość jędrny, soczysty, smaczny, bardzo łatwo oddziela się od pestki. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kształtną, zwartą i dobrze ulistnioną koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada na około 10 sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Węgierka Dąbrowicka | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | siewka Węgierki Zwykłej | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży (35–40 g). Skórka brązowogranatowa, pokryta gęstym, szaroniebieskim nalotem woskowym. Miąższ żółtozielony a u owoców mocno dojrzałych żółtomiodowy, dość zwarty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kształtną, stożkowatą koronę z szerokimi kątami rozwidleń | |
Dojrzałość zbiorcza: | zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Jubileum | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Giant x Yakima | |
Miejsce wychodowania: | Szwecja | |
Opis: | Owoc: duży, owalny o masie 50–70 g. Skórka różowoczerwona, pokryta jasnym nalotem i usiana licznymi, jasnobrązowymi cętkami. Miąższ barwy pomarańczowej, jędrny, słodko-kwaskowaty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | II dekada sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Čačanska Najbolja® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza | |
Miejsce wychodowania: | Jugosławia, (obecnie Serbia) | |
Opis: | Owoc: duży, o masie około 60 g. Skórka granatowa, na całej powierzchni pokryta intensywnym, niebieskim nalotem woskowym. Miąższ zielonożółty, zwarty, o przeciętnym smaku. Łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pąki kwiatowe wrażliwe na mróz. | |
Wzrost: | bardzo silny/td> | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Hanita® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | President x Auerbacher | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości (ok. 35 g), wydłużony. Skórka niebieskogranatowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ żółtopomarańczowy, zwarty, soczysty, z dużą zawartością cukrów, aromatyczny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina Węgierkę Włoską. Pestka dość dobrze, choć niecałkowicie oddziela się od miąższu. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie. Tworzy dość zagęszczoną koronę o konarach wzniesionych ku górze | |
Dojrzałość zbiorcza: | przełom sierpnia i września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Jojo® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Ortenauer x Stanley | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości lub duży (ok. 40–45 g), wydłużony. Skórka ciemnofioletowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ dość twardy, soczysty, średnio smaczny dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pierwsza odmiana śliw uważana przez hodowców za całkowicie odporną na szarkę, dość podatna na choroby grzybowe. Odmiana samopłodna. Wytrzymałość na mróz: nieznana. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie lub silnie | |
Dojrzałość zbiorcza: | przełom sierpnia i września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Amers | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Standard x Stanley | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: duży (50–60 g), owalny, lekko spłaszczony. Skórka fioletowoniebieska lub bordowoniebieska, pokryta jasnym nalotem woskowym. Miąższ pomarańczowożółty, dość jędrny, smaczny, bardzo dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną kulisto stożkowatą koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | pierwsza połowa września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Record | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | siewka z wolnego zapylenia śliwy Renkloda Fioletowa | |
Miejsce wychodowania: | Rumunia | |
Opis: | Owoc: duży owalny, o masie 60–70 g, nawet na drzewach obficie plonujących. Skórka dość cienka, fioletowoniebieska, a u owoców dojrzałych granatowa, pokryta jasnym nalotem. Miąższ żółtozłocisty o delikatnej strukturze i dużej zawartości cukrów, smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Zapylacze jeszcze nie rozpoznane. Odmiany zapylane i podatność na choroby w badaniu. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | na siewkach ałyczy – silny; na siewkach Węgierki Wangenheima – średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | brak danych | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Valor | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Imperial Epineuse x Grand Duke | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: duży lub bardzo duży (50–60 g). Skórka bordowogranatowa a u owoców mocno dojrzałych niebieskogranatowa, pokryta nalotem i licznymi brunatnymi przetchlinkami. Miąższ żółtozielony lub pomarańczowy, bardzo soczysty i słodki nie najlepiej oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie, tworzy odwrotnie stożkowatą koronę. Młode pędy mają charakterystyczne dla odmiany ciernie | |
Dojrzałość zbiorcza: | zależnie od warunków klimatycznych przypada od początku do połowy września. Owoce dojrzewają nierówno | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Valjevka | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Prune d’Agen 707 x Stanley | |
Miejsce wychodowania: | Jugosławia (obecnie Serbia) | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości (30–40 g), na drzewach bardzo obficie plonujących mniejszy. Skórka niebieskogranatowa, a u owoców mocno dojrzałych ciemnogranatowa, na całej powierzchni pokryta intensywnym, szaroniebieskim nalotem. Miąższ zielonożółty lub żółty, dość miękki, bardzo soczysty, z dużą zawartością cukrów, smaczny. Dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy piramidalną, rozłożystą, umiarkowanie zagęszczoną koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej przypada w pierwszej dekadzie września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Bluefre | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Stanley x President | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: duży (60–70 g), kulistoeliptyczny, niesymetryczny. Skórka o atrakcyjnym ciemnoniebieskim zabarwieniu, pokryta obfitym jasnym nalotem. Miąższ zielonożółty, w pełnej dojrzałości żółty, miękki, bardzo soczysty, dość trudno oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie początkowo silnie, ale po wejściu w owocowanie jego wzrost wyraźnie słabnie. Tworzy rozłożystą niezbyt zagęszczoną koronę, ze skłonnością do ogałacania się. Wymaga dość silnego cięcia | |
Dojrzałość zbiorcza: | zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej przypada w pierwszej lub drugiej dekadzie września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Empress | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | nieznane, do Polski została sprowadzona z USA | |
Opis: | Owoc: bardzo duży, nawet na drzewach obficie plonujących. W sprzyjających warunkach glebowych i klimatycznych mogą osiągać masę ponad 100 g. Skórka niebieskogranatowa, a u owoców dobrze dojrzałych granatowa, pokryta jasnym woskowym nalotem. Miąższ żółty, średnio jędrny, smaczny, dość dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | w pierwszych latach po posadzeniu silny, ale po wejściu w owocowanie wyraźnie słabnie | |
Dojrzałość zbiorcza: | od II dekady do końca września, w zależności od pogody. | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | President | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | Anglia | |
Opis: | Owoc: duży (50–60 g), owalny. Skórka bordowa, w cieplejsze lata bordowofioletowa lub prawie granatowa. Miąższ dojrzałego owocu żółtozielony lub żółty, dość zwarty. Dosyć dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie. Początkowo tworzy dość wąską koronę, o konarach wzniesionych do góry. Po wejściu w okres owocowania korona staje się rozłożysta | |
Dojrzałość zbiorcza: | w lata o typowym przebiegu wegetacji na przełomie września i października | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Elena® | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | Węgierka Włoska x Stanley | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: średniej wielkości (30–32 g), wydłużony, podzielony dość głębokim szwem dzielącym owoc na dwie nie zawsze równe części. Skórka ciemnoniebieska, pokryta jasnym nalotem. Miąższ zielonkawożółty, ścisły, z dużą zawartością cukrów, średnio dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną, nieregularną koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec września lub początek października, zależnie od warunków klimatycznych | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Węgierka Zwykła | |
Gatunek: | Śliwy | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | prawdopodobnie Azja Mniejsza | |
Opis: | Owoc: mały, o masie około 20 g. Skórka brązowogranatowa, a w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białawym nalotem i licznymi, drobnymi cętkami o barwie brunatnej. Miąższ, w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości owoców może mieć barwę od zielonożółtej po pomarańczową. Łatwo oddziela się od pestki i jest wyjątkowo smaczny, zwłaszcza w pełnej dojrzałości owocu. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | od połowy września do końca października, w zależności od warunków atmosferycznych. | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Bürlat | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | Francja | |
Opis: | Owoc: o masie 6,5-7 g, szerokosercowaty, spłaszczony i przy szypułce lekko pofałdowany. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dosyć podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa drugiego tygodnia do końca trzeciego | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Vega | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | Francja | |
Opis: | Owoc: o masie 6,5-7 g, szerokosercowaty, spłaszczony i przy szypułce lekko pofałdowany. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dosyć podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa drugiego tygodnia do końca trzeciego | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Vanda® | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Van x Kordia | |
Miejsce wychodowania: | Czechosłowacja (obecnie Czechy) | |
Opis: | Owoc: o masie 7-8 g, kulisty, spłaszczony na wierzchołku. Skórka żywoczerwona, a w pełnej dojrzałości mahoniowobrązowa, błyszcząca. Miąższ czerwony, zwarty, chrząstkowaty, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie i dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie lub słabo, początkowo tworzy kulistą koronę, później bardziej rozłożystą i zagęszczoną | |
Dojrzałość zbiorcza: | druga połowa czwartego do połowy piatego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Techlovan® | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Van x Kordia | |
Miejsce wychodowania: | Czechosłowacja (obecnie Czechy) | |
Opis: | Owoc: o masie 8-10 g, kulistosercowaty. Skórka średniej grubości, ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ twardy, ciemnoczerwony z jasnymi żyłkami, chrząstkowaty i bardzo smaczny. Owoc średnio podatny na pękanie w czasie deszczu (mniej podatny od odmian: Vega, Van, Büttnera Czerwona), dobrze znosi transport. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kulistą, średnio zagęszczoną koronę z licznymi krótkopędami. | |
Dojrzałość zbiorcza: | piąty tydzień | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Sam | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | siewka z wolnego zapylenia czereśni V-160140 otrzymanej wcześniej z wolnego zapylenia odmiany Windsor | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie ok. 7,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemnoczerwona, w pełnej dojrzałości prawie czarna, błyszcząca. Miąższ ciemnoczerwony, chrząstkowaty, o przeciętnym smaku z lekką goryczką, która zanika w pełnej dojrzałości. Owoce nie są podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo początkowo rośnie średnio silnie, a w następnych latach silnie, tworzy kształtną, dość luźną koronę z wyraźnie dominującym przewodnikiem | |
Dojrzałość zbiorcza: | od połowy piątego do końca szóstego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Summit | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Van x Sam | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie ok. 10 g, szerokosercowaty. Skórka jaskrawoczerwona, w pełnej dojrzałości czerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, winnosłodki, bardzo smaczny. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie dość silnie, tworzy kształtną koronę o mocnej konstrukcji | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa piątego do końca szóstego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Sunburst | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Van x Stella | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie 8-8,5 g, w sprzyjających warunkach jeszcze większy. Kształt kulisty lub lekko wydłużony. Skórka czerwona, w pełnej dojrzałości purpurowa. Miąższ czerwony, soczysty, smaczny, dość miękki. Pestka średniej wielkości, kulista. Szypułka dość długa. Owoc nie nadaje sie do długiego transportu. Przydatność owoców: deserowa. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość zwartą, zagęszczoną koronę o konarach wzniesonych | |
Dojrzałość zbiorcza: | od połowy piątego do końca szóstego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Sylvia | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Lambert Compact x Van | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie 8,5-10 g z małą pestką. Skórka ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ zwarty, twardy, typowa chrząstka. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie słabo, tworzy małą, zwartą koronę, prawie „compact” | |
Dojrzałość zbiorcza: | szósty tydzień | |
Przechowywanie: | kilka tygodni w chłodni | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Lapins | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Van x Stella | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie ok. 8,5 g, nerkowaty, na wierzchołku spłaszczony. Skórka początkowo pomarańczowoczerwona, później żywoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, soczysty, bardzo smaczny. Owoce średnio podatne na pękanie. Dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy zwartą koronę o konarach wzniesionych pionowo do góry | |
Dojrzałość zbiorcza: | od szóstego do połowy siódmego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Rainier | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Bing x Van | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: o masie 7,5-8,5 g, szerokosercowaty lub nerkowaty. Skórka jasnożółta, w pełnej dojrzałości pokryta jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, chrząstkowaty, soczysty, bardzo słodki, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie i wytrzymałe na transport. Przydatność owoców: deserowa, przetwórcza, na susz. | |
Wzrost: | drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę mocnej konstrukcji z konarami wzniesionymi do góry | |
Dojrzałość zbiorcza: | od szóstego do połowy siódmego tygodnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Karina | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Schneidera Późna x Rube | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: o masie 7,5-9 g, szerokosercowaty. Skórka ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, aromatyczny, smaczny. Pestka średniej wielkości, wydłużona. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie, tworzy rozłożystą, szerokostożkowatą koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | siódmy do połowy ósmego | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Kordia | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | nieznane | |
Miejsce wychodowania: | Czechosłowacja (obecnie Czechy) | |
Opis: | Owoc: o masie ok. 8 g, sercowaty, wydłużony. Skórka karminowoczerwona z odcieniem brązowym, pokryta jasnymi punktami. Miąższ twardy, chrząstkowaty, jasnoczerwony, aromatyczny, bardzo smaczny. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie początkowo silnie, a w pełni owocowania średnio silnie. Tworzy szerokostożkowatą koronę, która z czasem staje się bardziej rozłożysta. | |
Dojrzałość zbiorcza: | siódmy do połowy ósmego | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | mała |
Nazwa odmiany: | Regina | |
Gatunek: | Czereśnie | |
Pochodzenie: | Schneidera Późna x Rube | |
Miejsce wychodowania: | Niemcy | |
Opis: | Owoc: o masie 8-9 g, w sprzyjających warunkach może osiągać masę powyżej 10 g. Kształt owocu szerokosercowaty, niekiedy lekko wydłużony, o łagodnie zaokrąglonym wierzchołku. Skórka czerwona, a w pełnej dojrzałości ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy zgrabną, średnio zagęszczoną koronę z szerokimi kątami rozwidleń | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa siódmego do końca ósmego | |
Przechowywanie: | połowa siódmego do końca ósmego | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Debreceni Bötermö | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | odmiana wyselekcjonowana w obrębie wiśni Pandy | |
Miejsce wychodowania: | Węgry | |
Opis: | Owoc: średni, o masie 5,5 g, sercowaty. Skórka czerwona. Sok czerwony, słodko-kwaśny. Jędrność miąższu średnia. Długość szypułki podobna jak innych odmian wiśni tej grupy. Pestka mniejsza niż u innych wiśni w grupie Pandy. Przydatność owoców: deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie silnie, tworzy wyniosłą, mocno ulistnioną koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | najczęściej w końcu pierwszej dekady lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Groniasta z Ujfehertoi | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | siewka odmiany Pandy | |
Miejsce wychodowania: | Węgry | |
Opis: | Owoc: duży o masie 6–7 g, nerkowaty lub kulisty. Skórka wiśniowoczerwona, błyszcząca. Miąższ czerwony, dość zwarty. Sok jasnoczerwony. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pąki kwiatowe średnio wytrzymałe na mróz. | |
Wzrost: | drzewo rośnie początkowo silnie, a po wejściu w owocowanie średnio silnie. Tworzy dość luźną koronę o mocnej konstrukcji | |
Dojrzałość zbiorcza: | w połowie lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Kelleris 16 | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | wiśnia Ostheimska x czereśnia Marchijska | |
Miejsce wychodowania: | Dania | |
Opis: | Owoc: średni, o masie ok. 5,0 g, wydłużony. Skórka ciemna prawie czarna, błyszcząca, z delikatnymi jasnymi punktami. Miąższ ciemnoczerwony, smaczny. Sok rubinowoczerwony, silnie barwiący. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie, tworzy gęstą, odwrotnie stożkowatą koronę o dość grubych gałęziach | |
Dojrzałość zbiorcza: | w połowie lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Nana | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | Crisana x Morella Neagra | |
Miejsce wychodowania: | Rumunia | |
Opis: | Owoc: średni o masie ok. 5 g, kulistospłaszczony. Skórka jasnoczerwona a u owoców bardzo dojrzałych ciemnoczerwona. Miąższ czerwony, średnio smaczny, soczysty. Sok czerwony. Pestka dość duża. Szypułka średniej długości, bez osadki. Przydatność owoców: deserowa. Odmiana samopłodna | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy rozłożystą, średnio zagęszczoną koronę | |
Dojrzałość zbiorcza: | najczęściej w połowie lipca | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Łutówka | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | nieznane/td> | |
Miejsce wychodowania: | nieznane | |
Opis: | Owoc: średni o masie około 5,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemna, wiśniowobrązowa. Miąższ dość ścisły, ciemnoczerwony. Sok ciemny. Odmiana samopłodna. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: przetwórcza i deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie lub słabo. Tworzy luźną, kulistą koronę ze zwisającymi pędami. Starsze pędy mają tendencję do ogołacania się, dlatego wskazane jest silne cięcie odnawiające | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec lipca lub początek sierpnia, zależnie od warunków klimatycznych | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Łutówka | |
Gatunek: | Wiśnie | |
Pochodzenie: | nieznane/td> | |
Miejsce wychodowania: | nieznane | |
Opis: | Owoc: średni o masie około 5,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemna, wiśniowobrązowa. Miąższ dość ścisły, ciemnoczerwony. Sok ciemny. Odmiana samopłodna. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: przetwórcza i deserowa. | |
Wzrost: | drzewo rośnie średnio silnie lub słabo. Tworzy luźną, kulistą koronę ze zwisającymi pędami. Starsze pędy mają tendencję do ogołacania się, dlatego wskazane jest silne cięcie odnawiające | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec lipca lub początek sierpnia, zależnie od warunków klimatycznych | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Vulcan | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | Veecling x NJC-95 | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie 80-120 g, kulistoowalny, nieco asymetryczny; zagłębienie szypułkowe szerokie i średnio głębokie. Skórka pomarańczowa słabo omszona z ciemnoczerwonym kropkowanym i marmurkowym rumieńcem pokrywającym 60-80% powierzchni owocu. Miąższ zwięzły, żółty, minimalnie zabarwiony wokół pestki, całkowicie do niej przylegający, słodkawy. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Dla uzyskania dorodnych owoców konieczne jest wczesne i dokładne przerzedzenie zawiązków. Owoce dobrze przechowują się w chłodni, dobre do dłuższego obrotu towarowego. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Dla uzyskania dorodnych owoców konieczne jest wczesne i dokładne przerzedzenie zawiązków. Owoce dobrze przechowują się w chłodni, dobre do dłuższego obrotu towarowego. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | duża |
Nazwa odmiany: | Harnaś | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | Cresthaven x Harbinger | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie 90–130 g, kulistoeliptyczny, regularny, symetryczny, zagłębienie szypułkowe szerokie i głębokie. Skórka żółta, dość silnie omszona, w 70–90% pokryta czerwonym, marmurkowym i kropkowanym rumieńcem. Miąższ jasnożółty, średnio zwięzły, słodkokwaskowaty, soczysty, częściowo odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa, owoce dobrze przechowują się w chłodni. | |
Wzrost: | silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Virgil | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | Veecling x NJC-95 | |
Miejsce wychodowania: | Kanada | |
Opis: | Owoc: o masie 120-180 g, (pojedyncze osiągają masę 250-300 g), owalne, zagłębienie szypułkowe średnio szerokie i głębokie. Skórka pomarańczowa z ciemnoczerwonym marmurkowym rumieńcem pokrywającym 60-80% powierzchni owocu. Miąższ zwięzły, jasnopomarańczowy, całkowicie przylegający do pestki, kwaskowato-słodki. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Owoce dobrze przechowują się w chłodni. Ze względu na jędrny i nieznacznie mięknący miąższ dobre do dłuższego obrotu towarowego. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Redhaven | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | Halehaven x Kalhaven | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: o masie 100–160 g, kulisty, regularny, zagłębienie szypułkowe średnio szerokie, głębokie. Skórka złocistożółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem pokrywającym 50–80% powierzchni owocu. Miąższ żółtopomarańczowy z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, kwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | połowa sierpnia, w centralnej Polsce 15–20 sierpnia | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Inka | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | [(622485/CIRI5T77 x samozapylenie lub wolne zapylenie | |
Miejsce wychodowania: | Polska | |
Opis: | Owoc: o masie 120-200 g, wydłużony. Pojedyńczy owoc może osiągać masę do 300 g. Skórka ciemnożółta, z ceglastoczerwonym rumieńcem pokrywającym 30-50% owocu. Miąższ żółtokremowy, minimalnie zabarwiony przy pestce, średnio zwięzły, masłowaty, dobrze oddzielający się od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | koniec sierpnia, początek września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Nazwa odmiany: | Fantasia | |
Gatunek: | Brzoskwinie | |
Pochodzenie: | Gold King x siewka Red King | |
Miejsce wychodowania: | USA | |
Opis: | Owoc: o masie 120-160 g, owalny. Zagłębienie szypułkowe średnio szerokie i głębokie. Skórka bez omszenia, jasnopomarańczowa, w 60-90% pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, zwięzły, nieznacznie zabarwiony wokół pestki, słodko-kwaskowaty, odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa. Odmiana samopłodna. | |
Wzrost: | średnio silny | |
Dojrzałość zbiorcza: | początek września | |
Przechowywanie: | brak danych | |
Wytrzymałość na mróz: | średnia |
Copyright 2017 Szkółka Drzew i Krzewów Piotr Ryszard Wywiórka