Jabłonie

Nazwa odmiany: Geneva Early
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Quinte x Julyred
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulistospłaszczony, zielonkawożółty, w dużej części pokryty czerwonym, rozmytym rumieńcem.
Wzrost: silny, korona wzniesiona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona o konarach pokrytych licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: 5 dni przed Oliwką Żółtą, wymaga 2-3-krotnego zbioru
Przechowywanie: chłodnia 2-3 tygodnie
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Piros®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Helios x Apollo
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowy, czasami wokół kielicha pojawia się delikatne ordzawienie, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowanym, jaskrawoczerwonym rumieńcem.
Wzrost: umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania słaby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta o dość sztywnych konarach z niezbyt licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru
Przechowywanie: chłodnia kilka tygodni/td>
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Delela®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Celeste
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: duży, cylindryczny, skórka gładka zielonkawożółta w ¾ pokryta rozmytym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty o smaku kwaskowym, jędrny i aromatyczny.
Wzrost: średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona, łatwa do formowania
Dojrzałość zbiorcza: zbiór w połowie sierpnia około 10 dni przed odmianą Celeste
Przechowywanie: chłodnia do 2 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Celeste®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Delbarestivale
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: duży, cylindryczny, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowano-rozmytym, czerwonym rumieńcem.
Wzrost: średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru
Przechowywanie: chłodnia około 3 miesiące
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Ambassy®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony sport odmiany Delbarestivale
Miejsce wychodowania: Francja
Opis: owoc: średni/duży, cylindryczny z rozmytym czerwonym rumieńcem. Smaczny, bardzo słodki, soczysty, bardziej ceniony od innych odmian dojrzewających w podobnym czasie. Owoce zawierają więcej cukru niż inne klony odmiany Delbarestivale.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: zbiór w połowie sierpnia
Przechowywanie: chłodnia kilka miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Delikates
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: James Grieve x Cortland
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: duży, kulisty, lekko spłaszczony, zwężający się w kierunku kielicha, skórka zielonkawożółta, w dużej części pokryta żywoczerwonym, rozmyto-paskowym rumieńcem.
Wzrost: średni/silny, korona podobna do odmiany James Grieve, o sztywnych konarach obrośniętych licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia
Przechowywanie: chłodnia 3 miesiące, chłodnia KA 4-5 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Paulared
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: siewka nieznanego pochodzenia
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, kulisty, lekko spłaszczony, skórka zielona, w dużej części pokryta intensywnym, karminowym rumieńcem.
Wzrost: średni/słaby, korona stożkowokulista, niezbyt zagęszczona o nieco zwisających konarach, z małą liczbą krótkopędów
Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia/początek września
Przechowywanie: chłodnia 3 miesiące
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Lobo
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem. Łatwo uszkadza się w transporcie.
Wzrost: silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach
Dojrzałość zbiorcza: połowa września
Przechowywanie: chłodnia 3-4 miesiące, chłodnie KA 4-5 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: bardzo duża
Nazwa odmiany: Natali Gala®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony spontaniczny mutant Gali
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średni, kulistostożkowaty, skórka gładka pokryta prawie w całości czerwonym rumieńcem o wyraźnych prążkach. Miąższ żółty o smaku słodkim, jędrny i aromatyczny.
Wzrost: średnio silny, drzewo mocnej konstrukcji o rozłożystej koronie, łatwej do formowania, owocowanie na krótkopędach
Dojrzałość zbiorcza: kilka dni wcześniej przed odmianą wyjściową
Przechowywanie: chłodnia do marca, a KA do maja
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Sawa®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Fantazja x Primula
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty,z żebrowaniami przy kielichu, które mogą przechodzić na owoc, skórka błyszcząca, całkowicie pokryta jaskrawokarminowym, rozmytym rumieńcem.
Wzrost: silny/średni, korona stożkowa, raczej wąska o lekko zwisających konarach
Dojrzałość zbiorcza: połowa września
Przechowywanie: chłodnia 3-4 miesiące
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Gala Must®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Gala
Miejsce wychodowania: Nowa Zelandia
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, niekiedy w części przykielichowej nieco szerszy, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, cały owoc pokryty bardzo atrakcyjnym, rozmytym rumieńcem.
Wzrost: średni, korona szerokostożkowa, średnio zagęszczona, o mocnej konstrukcji, łatwa do formowania
Dojrzałość zbiorcza: druga/trzecia dekada września
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Szampion Arno®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Szampion
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średni do dużego kulistostożkowaty z delikatnym żebrowaniam. Skórka mniej sucha niż u odmiany podstawowej, pokryta lekko woskowym nalotem z wyraźnymi przetchlinkami. Na kilkanaście dni przed dojrzałością zbiorczą prawie cała powierzchnia owocu pokrywa się czerwonym rozmytym marmurkowym rumieńcem. Miąższ jest soczysty z dobrą proporcją cukrów do kwasów co sprawia że jest bardzo smaczny.
Wzrost: średni/silny, po wejściu w okres owocowania słaby. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu. Tworzy sztywne konary pokryte dużą ilością krótkopędów
Dojrzałość zbiorcza: w drugiej połowie września, kilka dni przed odmianą podstawową
Przechowywanie: chłodnia do lutego, a w KA do maja
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Szampion Reno2®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Szampion
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średni do dużego kulistostożkowaty z delikatnym żebrowaniem. Skórka mniej sucha niż u odmiany podstawowej, pokryta lekko woskowym nalotem z wyraźnymi przedchlinkami. Przed dojrzałością zbiorczą prawie cała powierzchnia owocu pokrywa się czerwonym rozmytym marmurkowym rumieńcem. Miąższ jest soczysty, bardzo smaczny.
Wzrost: średnio silny, po wejściu w okres owocowania słaby. Korona stożkowa o luźnym zagęszczeniu. Tworzy sztywne konary pokryte dużą ilością krótkopędów
Dojrzałość zbiorcza: zbiera się w drugiej połowie września, kilka dni przed odmianą podstawową
Przechowywanie: chłodnia do lutego, a w KA do maja
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Elstar
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Golden Delicious x Ingrid Marie
Miejsce wychodowania: Holandia
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulisty, wyrównany, regularny. Skórka szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami. Przetchlinki małe, szarobrązowe. Szypułka średniej długości, dość gruba. Miąższ żółtawy, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny, bardzo smaczny.
Wzrost: średnio silny i silny, korona kulista, rozłożysta i mocno zagęszczona
Dojrzałość zbiorcza: od połowy do końca września
Przechowywanie: chłodnia do lutego, chłodnia KA do kwietnia
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Jonagold Arno®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Jonagold
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, Skórka gładka pokryta prawie w całości rozmytym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty o smaku kwaskowo-słodkim, jędrny i aromatyczny.
Wzrost: średnio silny, drzewo mocnej konstrukcji o rozłożystej średnio zagęszczonej koronie, łatwej do formowania. Owocowanie na krótkopędach
Dojrzałość zbiorcza: 10-14 dni przed odmianą Jonagold
Przechowywanie: odmiana zimowa przy zachowaniu precyzyjnego terminu zbioru można owoce przechowywać w chłodni do marca, a w KA do maj-czerwiec
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Jonagold Decosta®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold
Miejsce wychodowania: Belgia
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca pokryta w dużej części rozmytym, karminowoczerwonym rumieńcem.
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Rubinstar®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold/td>
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jednolitym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Elise®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Septer x Koksa Pomarańczowa/td>
Miejsce wychodowania: Holandia
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, zwężający się nieco w kierunku kielicha, skórka błyszcząca, nieco szorstka, całkowicie pokryta rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem, z odcieniem brązowym.
Wzrost: średni/słaby, korona rozłożysta, niezbyt szeroka, o konarach tworzących szerokie kąty z przewodnikiem, ze skłonnością do zwisania
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 7-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Beni Shogun®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant japońskiej odmiany „Yataka”, która jest mutacją Fuji-standard
Miejsce wychodowania: Japonia
Opis: Owoc: duży od 75–80 mm, kształt kulisty z małym gniazdem nasiennym, skórka gładka, matowa o barwie pomarańczowo-czerwonej do rozmyto-czerwonej. Miąższ soczysty, jędrny o bardzo przyjemnym egzotycznym aromacie podobnym do ananasa. Po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowuje dobrą jakość handlową. W czasie zbiorów może występować szklistość miąższu, która zanika po dwóch tygodniach w chłodni.
Wzrost: średnio silny, korona średnio rozkrzewiająca się
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia: 6-7 miesięcy, chłodnia ULO/KA: 9-10 miesięc
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Ligol®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Linda x Golden Delicious
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu, skórka gładka i błyszcząca, a od strony nasłonecznionej całkowicie pokryta rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Wzrost: średni, korona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, konary lekko zwisające, tworzą szerokie kąty z przewodnikiem, nadaje się do formowania koron wrzecionowych
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Ariwa®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Golden Delicious x A849-5
Miejsce wychodowania: Szwajcaria
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, z delikatnym karbowaniem wokół kielicha, skórka gładka, zielonożółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowym rumieńcem.
Wzrost: średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: październik
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 5-6 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Pinova®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Clivia x Golden Delicious
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty, lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, sucha, żółtozielonkawa, z pomarańczowoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem pokrywającym do 70% powierzchni owocu.
Wzrost: średni, korona piramidalna o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, z licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Przechowywanie: chłodnia 6 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Gloster
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Glockenapfel x Richared Red Delicious
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: duży, stożkowaty z wyraźnym karbowaniem przy kielichu, przechodzącym na owoc, skórka zielona, gładka, lekko błyszcząca, niekiedy z delikatnym sinawym nalotem, w dużej części pokryta karminowym, rozmytym rumieńcem.
Wzrost: silny, korona stożkowa o konarach tworzacych ostre kąty z przewodnikiem, z tendencją do ogołacania
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Idaredest®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: : czerwony mutant odmiany Idared
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: duży, bardziej spłaszczony od odmiany wyjściowej, skórka bardzo błyszcząca zielonożółta, pokryta bardziej intensywnym rumieńcem od odmiany standardowej.
Wzrost: słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: początek października
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Alwa
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkaowożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.
Wzrost: silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: bardzo duża
Nazwa odmiany: Najdared®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Idared
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta prawie w całości intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września).
Wzrost: średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: początek października
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Mutsu NK®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Mutsu
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: bardzo duży, kulisty lub kulistostożkowy, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc. Skórka gładka, zielonożółtawa, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Owoce odporne na wysuszanie.
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona, o lekko zwisających konarach
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 5-6 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Idared
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: Jonathan x Wagener
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, niekiedy z ciemniejszymi smużkami.
Wzrost: średni/silny, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Golden Delicious Reinders®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Golden Delicious
Miejsce wychodowania: Holandia
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, głównie w części przykielichowej, skórka sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień, czasami od strony nasłonecznionej z delikatnym łososiowym rumieńcem.
Wzrost: silny/średni, korona wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona, z dużą liczbą krótkopędów
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 6 miesięcy, chłodnia KA 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Golden Dream®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Golden Delicious
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, barwy żółtej.
Wzrost: średnio silny, korona wzniesiona, rozłożysta, owocuje na krótkopędach i długopędach
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, a w KA 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Braeburn NAK
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: prawdopodobnie siewka z wolnego zapylenia Lady Hamilton
Miejsce wychodowania: Nowa Zelandia
Opis: Owoc: jajowaty, dosyć zróżnicowany pod względem wielkości i kształtu z wyraźnym żebrowaniu przy kielichu. Skórka zielonkawożółta, lśniąca pokryta purpurowymi cętkami widocznymi na tle ciemnoczerwonego rumieńca pokrywającego prawie 3/4 powierzchni. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy, soczysty o słodkawym smaku. Owoce po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowują dobrą jakość handlową.
Wzrost: średni, korona rozłożysta z szerokimi kątami łatwa do formowania. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Zalecane podkładki karłowe
Dojrzałość zbiorcza: koniec października
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Braeburn Red®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: spontaniczny mutant odmiany Braeburn
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: OWOC: kształu jajowatego z wyraźnym żebrowaniem u nasady kielicha. Skórka owocu zielonkawożółta, lśniąca w 80% pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem z wyraźnymi cętkami. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy o słodkim smaku. Owoce po wyjęciu z chłodni bardzo długo zachowują dobrą jakość handlową.
Wzrost: średni do silnego, posiada rozłożystą koronę z szerokimi kątami łatwą do formowania
Dojrzałość zbiorcza: koniec października
Przechowywanie: chłodnia do końca kwietnia, a chłodnia KA do czerwca/lipca
Wytrzymałość na mróz: średnia

Grusze

Nazwa odmiany: Isolda®
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Jules Guyot x Lipcówka Kolorowa
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc : średniej wielkości do dużego, stożkowatokulisty, prosty, bez przewężenia. Skórka zielona, na owocach dojrzałych żółta, od strony nasłonecznionej pokryta jasnoczerwonym, paskowanym rumieńcem, zajmującym około 20% powierzchni, przetchlinki drobne, liczne, zielonkawe, szypułka średniej długości. Miąższ masłowy, słodko-kwaskowaty. Przydatność: deserowa
Wzrost: umiarkowany, korona płaska, piramidalna z mocnymi konarami
Dojrzałość zbiorcza: kilka dni po Lipcówce Kolorowej
Przechowywanie: chłodnia do 3 tygodni.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Faworytka (sy. Klapsa)
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Flamandka x Bonkreta Williamsa
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc : średniej wielkości lub duży, szerokojajowaty, symetryczny, skórka gruba, zielonkawożółta, gładka nieco błyszcząca, pokryta rozmyto-paskowanym jasnoczerwonym rumieńcem, obejmującym prawie połowę owocu, przetchlinki drobne, zielone, miąższ drobnoziarnisty, soczysty. Przydatność: deserowa
Wzrost: silny, korona szerokostożkowata, luźna, niesymetryczna ze zwisającymi, łukowato wygiętymi konarami
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia
Przechowywanie: chłodnia 7-10 tygodni
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Jonagored Supra®
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: mutant odmiany Jonagored
Miejsce wychodowania: Belgia
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, szeroki u podstawy i lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, błyszcząca, z dużym, ciemnym, karminowobrązowym rumieńcem, na tle którego widoczne są ciemniejsze smużki.
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy, chłodnia KA 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Hortensia®
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Pstrągówka x Faworytka
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: duży szerokojajowaty, symetryczny, zwężający się w kierunku szypułki, skórka gładka, błyszcząca, zielona, w dużej części pokryta intensywnym, cynobrowoczerwonym rumieńcem, przetchlinki drobne, białawe, miąższ bardzo soczysty, delikatny, słodkawo-kwaskowaty. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: silny/umiarkowany, korona wysoko piramidalna z mocnymi konarami
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września, kilka dni przed Konferencją
Przechowywanie: chłodnia 4 miesiące
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Konferencja
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: siewka odmiany Leon Leclerc de Laval
Miejsce wychodowania: Anglia
Opis: Owoc: średniej wielkości, symetryczny, skórka gładka, bez połysku, zielona, po dojrzeniu zmienia się na zielonożółtą, charakterystyczne, złotawobrązowe ordzawienie występuje silnie od strony kielicha i dochodzi prawie do połowy owocu, miąższ delikatny, bardzo słodki, soczysty, nieco aromatyczny. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: średni, korona stożkowa o wzniesionych, sztywnych konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, boczne gałązki ułożone przeważnie poziomo lub zwisające
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września
Przechowywanie: chłodnia: 5-6 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Carola
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Johantorp x Komisówka
Miejsce wychodowania: Szwecja
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, wydłużony, szerszy od strony kielicha, zwężający się przy szypułce, skórka zielona, po dojrzeniu zółtozielona od strony nasłonecznionej z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem, miąższ drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, o bogatym bukiecie smakowym. przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: średni/słaby, korona stożkowa średnio zagęszczona o konarach tworzących dość szerokie kąty z przewodnikiem
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: General Lecrelc
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: siewka odmiany Komisówka
Miejsce wychodowania: Francja
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, szerokostożkowaty lub typowo gruszkowaty, zielonożółty, w dużej części pokryty brązowomiodowym ordzewieniem, miąższ drobnoziarnisty, delikatny, soczysty, kwaskowato-słodki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: silny/średni, korona wyniosła o grubych, wzniesionych konarach
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września
Przechowywanie: chłodnia 4 miesiące
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Lukasówka
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: siewka nieznanego pochodzenia
Miejsce wychodowania: Francja
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, jajowatoowalny, nieregularny, skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem, miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny. przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: silny, korona kulistojajowata lub szerokostożkowa o lekko zwisających gałązkach
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września
Przechowywanie: chłodnia 4 miesiące
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Concorde®
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Komisówka x Konferencja
Miejsce wychodowania: Anglia
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży, wydłużony, kształtem przypominający owoc Konferencji lecz bardziej pękaty. Skórka gładka, niekiedy lekko ordzawiona, żółtozielonkawa, czasem od strony nasłonecznionej z delikatnym rumieńcem. Miąższ białożótawy, kruchy, chrupiący, słodko-kwaskowy, soczysty, lekko aromatyczny. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: umiarkowanie silny, korona wzniesiona, stożkowa z gałęziami pokrytymi licznymi krótkopędami
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Przechowywanie: chłodnia 5–6 miesięcy w temperaturze -1°C
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: David®
Gatunek: Grusze
Pochodzenie: Jules Guyot x Komisówka
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży, jajowaty, wydłużony, zwężający się w kierunku szypułki, skórka zielona, po dojrzeniu żółtozielona, od strony nasłonecznionej pokryta czerwono-brązowym, marmurkowym rumieńcem, przetchlinki drobne, jasnobrązowe, na rumieńcu białawe, miąższ jędrny, soczysty, lekko kwaskowaty. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: słaby, korona piramidalna, nieco spłaszczona
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Przechowywanie: chłodnia 5-6 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia

Śliwy

Nazwa odmiany: Ruth Gerstetter
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Dobra z Bry x Car
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości (ok. 35 g), szerokoowalny. Skórka bordowofioletowa, pokryta niezbyt obfitym, niebieskawym nalotem. Miąższ zielonokremowy lub białawy, dość ścisły, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy umiarkowanie zagęszczoną koronę o nieregularnym kształcie
Dojrzałość zbiorcza: w zależności od warunków klimatycznych, owoce dojrzewają od połowy do końca lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Herman
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Car x Ruth Gerstetter
Miejsce wychodowania: Szwecja
Opis: Owoc: średniej wielkości (30–35 g), szerokoowalny. Skórka fioletowoniebieska, pokryta gęstym, niebieskim nalotem, który utrzymuje się długo po zbiorze i bardzo uatrakcyjnia wygląd owocu. Miąższ żółtobiaławy, łatwo oddzielający się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną, prawie kulistą koronę
Dojrzałość zbiorcza: owoce dojrzewają między 15 a 30 lipca, w zależności od warunków klimatycznych
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Diana
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Renkloda Althana x Early Rivers
Miejsce wychodowania: Rumunia
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży. Skórka niebieskogranatowa, pokryta gęstym, jasnoszarym nalotem. Miąższ białawożółty, soczysty, szklisty, smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: III dekada lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Čačanska Rana®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza
Miejsce wychodowania: Jugosławia (obecnie – Serbia)
Opis: Owoc: duży (35–45 g), jajowaty. Skórka ma atrakcyjną różowofioletową barwę i całą jej powierzchnię pokrywa gęsty, jasnoniebieski woskowy nalot. Miąższ zielonożółty, smaczny. W owocach bardzo dojrzałych staje się mączysty i mniej smaczny. Bardzo dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa. Kwiaty wrażliwe na przymrozki.
Wzrost: drzewo rośnie silnie lub średnio silnie, tworzy rzadką, rozłożystą koronę
Dojrzałość zbiorcza: na przełomie lipca i sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Katinka®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Ortenauer x Ruth Gerstetter
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: mały lub średniej wielkości (20–28 g). Kształtem przypomina owoc węgierki. Skórka bordowoniebieska, a u owoców mocno dojrzałych prawie granatowa. Miąższ zwarty, żółty lub pomarańczowożółty, z dużą zawartością cukrów, bardzo smaczny. Wyjątkowo łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną, kulistą koronę
Dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada lipca lub przełom lipca i sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Čačanska Lepotica®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza
Miejsce wychodowania: Jugosławia (obecnie Serbia)
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży (ok. 40 g). Skórka ciemnogranatowa, pokryta obfitym jasnoniebieskim nalotem. Owoce pięknie wybarwiają się zanim jeszcze osiągną pełną dojrzałość. Miąższ zielonożółty, dość jędrny, soczysty, smaczny, bardzo łatwo oddziela się od pestki. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kształtną, zwartą i dobrze ulistnioną koronę
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada na około 10 sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Węgierka Dąbrowicka
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: siewka Węgierki Zwykłej
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży (35–40 g). Skórka brązowogranatowa, pokryta gęstym, szaroniebieskim nalotem woskowym. Miąższ żółtozielony a u owoców mocno dojrzałych żółtomiodowy, dość zwarty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kształtną, stożkowatą koronę z szerokimi kątami rozwidleń
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Jubileum
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Giant x Yakima
Miejsce wychodowania: Szwecja
Opis: Owoc: duży, owalny o masie 50–70 g. Skórka różowoczerwona, pokryta jasnym nalotem i usiana licznymi, jasnobrązowymi cętkami. Miąższ barwy pomarańczowej, jędrny, słodko-kwaskowaty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: II dekada sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Čačanska Najbolja®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza
Miejsce wychodowania: Jugosławia, (obecnie Serbia)
Opis: Owoc: duży, o masie około 60 g. Skórka granatowa, na całej powierzchni pokryta intensywnym, niebieskim nalotem woskowym. Miąższ zielonożółty, zwarty, o przeciętnym smaku. Łatwo oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pąki kwiatowe wrażliwe na mróz.
Wzrost: bardzo silny/td>
Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Hanita®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: President x Auerbacher
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości (ok. 35 g), wydłużony. Skórka niebieskogranatowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ żółtopomarańczowy, zwarty, soczysty, z dużą zawartością cukrów, aromatyczny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina Węgierkę Włoską. Pestka dość dobrze, choć niecałkowicie oddziela się od miąższu. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna.
Wzrost: drzewo rośnie silnie. Tworzy dość zagęszczoną koronę o konarach wzniesionych ku górze
Dojrzałość zbiorcza: przełom sierpnia i września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Jojo®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Ortenauer x Stanley
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości lub duży (ok. 40–45 g), wydłużony. Skórka ciemnofioletowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ dość twardy, soczysty, średnio smaczny dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pierwsza odmiana śliw uważana przez hodowców za całkowicie odporną na szarkę, dość podatna na choroby grzybowe. Odmiana samopłodna. Wytrzymałość na mróz: nieznana.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie lub silnie
Dojrzałość zbiorcza: przełom sierpnia i września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Amers
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Standard x Stanley
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: duży (50–60 g), owalny, lekko spłaszczony. Skórka fioletowoniebieska lub bordowoniebieska, pokryta jasnym nalotem woskowym. Miąższ pomarańczowożółty, dość jędrny, smaczny, bardzo dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźną kulisto stożkowatą koronę
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Record
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: siewka z wolnego zapylenia śliwy Renkloda Fioletowa
Miejsce wychodowania: Rumunia
Opis: Owoc: duży owalny, o masie 60–70 g, nawet na drzewach obficie plonujących. Skórka dość cienka, fioletowoniebieska, a u owoców dojrzałych granatowa, pokryta jasnym nalotem. Miąższ żółtozłocisty o delikatnej strukturze i dużej zawartości cukrów, smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Zapylacze jeszcze nie rozpoznane. Odmiany zapylane i podatność na choroby w badaniu. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: na siewkach ałyczy – silny; na siewkach Węgierki Wangenheima – średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: brak danych
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Valor
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Imperial Epineuse x Grand Duke
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: duży lub bardzo duży (50–60 g). Skórka bordowogranatowa a u owoców mocno dojrzałych niebieskogranatowa, pokryta nalotem i licznymi brunatnymi przetchlinkami. Miąższ żółtozielony lub pomarańczowy, bardzo soczysty i słodki nie najlepiej oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie silnie, tworzy odwrotnie stożkowatą koronę. Młode pędy mają charakterystyczne dla odmiany ciernie
Dojrzałość zbiorcza: zależnie od warunków klimatycznych przypada od początku do połowy września. Owoce dojrzewają nierówno
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Valjevka
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Prune d’Agen 707 x Stanley
Miejsce wychodowania: Jugosławia (obecnie Serbia)
Opis: Owoc: średniej wielkości (30–40 g), na drzewach bardzo obficie plonujących mniejszy. Skórka niebieskogranatowa, a u owoców mocno dojrzałych ciemnogranatowa, na całej powierzchni pokryta intensywnym, szaroniebieskim nalotem. Miąższ zielonożółty lub żółty, dość miękki, bardzo soczysty, z dużą zawartością cukrów, smaczny. Dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy piramidalną, rozłożystą, umiarkowanie zagęszczoną koronę
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej przypada w pierwszej dekadzie września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Bluefre
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Stanley x President
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: duży (60–70 g), kulistoeliptyczny, niesymetryczny. Skórka o atrakcyjnym ciemnoniebieskim zabarwieniu, pokryta obfitym jasnym nalotem. Miąższ zielonożółty, w pełnej dojrzałości żółty, miękki, bardzo soczysty, dość trudno oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie początkowo silnie, ale po wejściu w owocowanie jego wzrost wyraźnie słabnie. Tworzy rozłożystą niezbyt zagęszczoną koronę, ze skłonnością do ogałacania się. Wymaga dość silnego cięcia
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej przypada w pierwszej lub drugiej dekadzie września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Empress
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: nieznane, do Polski została sprowadzona z USA
Opis: Owoc: bardzo duży, nawet na drzewach obficie plonujących. W sprzyjających warunkach glebowych i klimatycznych mogą osiągać masę ponad 100 g. Skórka niebieskogranatowa, a u owoców dobrze dojrzałych granatowa, pokryta jasnym woskowym nalotem. Miąższ żółty, średnio jędrny, smaczny, dość dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: w pierwszych latach po posadzeniu silny, ale po wejściu w owocowanie wyraźnie słabnie
Dojrzałość zbiorcza: od II dekady do końca września, w zależności od pogody.
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: President
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: Anglia
Opis: Owoc: duży (50–60 g), owalny. Skórka bordowa, w cieplejsze lata bordowofioletowa lub prawie granatowa. Miąższ dojrzałego owocu żółtozielony lub żółty, dość zwarty. Dosyć dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie silnie. Początkowo tworzy dość wąską koronę, o konarach wzniesionych do góry. Po wejściu w okres owocowania korona staje się rozłożysta
Dojrzałość zbiorcza: w lata o typowym przebiegu wegetacji na przełomie września i października
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Elena®
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: Węgierka Włoska x Stanley
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: średniej wielkości (30–32 g), wydłużony, podzielony dość głębokim szwem dzielącym owoc na dwie nie zawsze równe części. Skórka ciemnoniebieska, pokryta jasnym nalotem. Miąższ zielonkawożółty, ścisły, z dużą zawartością cukrów, średnio dobrze oddziela się od pestki. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną, nieregularną koronę
Dojrzałość zbiorcza: koniec września lub początek października, zależnie od warunków klimatycznych
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Węgierka Zwykła
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: prawdopodobnie Azja Mniejsza
Opis: Owoc: mały, o masie około 20 g. Skórka brązowogranatowa, a w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białawym nalotem i licznymi, drobnymi cętkami o barwie brunatnej. Miąższ, w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości owoców może mieć barwę od zielonożółtej po pomarańczową. Łatwo oddziela się od pestki i jest wyjątkowo smaczny, zwłaszcza w pełnej dojrzałości owocu. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: od połowy września do końca października, w zależności od warunków atmosferycznych.
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia

Czereśnie

Nazwa odmiany: Bürlat
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: Francja
Opis: Owoc: o masie 6,5-7 g, szerokosercowaty, spłaszczony i przy szypułce lekko pofałdowany. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dosyć podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze
Dojrzałość zbiorcza: połowa drugiego tygodnia do końca trzeciego
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Vega
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: Francja
Opis: Owoc: o masie 6,5-7 g, szerokosercowaty, spłaszczony i przy szypułce lekko pofałdowany. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dosyć podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze
Dojrzałość zbiorcza: połowa drugiego tygodnia do końca trzeciego
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Vanda®
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Van x Kordia
Miejsce wychodowania: Czechosłowacja (obecnie Czechy)
Opis: Owoc: o masie 7-8 g, kulisty, spłaszczony na wierzchołku. Skórka żywoczerwona, a w pełnej dojrzałości mahoniowobrązowa, błyszcząca. Miąższ czerwony, zwarty, chrząstkowaty, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie i dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie lub słabo, początkowo tworzy kulistą koronę, później bardziej rozłożystą i zagęszczoną
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa czwartego do połowy piatego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Techlovan®
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Van x Kordia
Miejsce wychodowania: Czechosłowacja (obecnie Czechy)
Opis: Owoc: o masie 8-10 g, kulistosercowaty. Skórka średniej grubości, ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ twardy, ciemnoczerwony z jasnymi żyłkami, chrząstkowaty i bardzo smaczny. Owoc średnio podatny na pękanie w czasie deszczu (mniej podatny od odmian: Vega, Van, Büttnera Czerwona), dobrze znosi transport. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kulistą, średnio zagęszczoną koronę z licznymi krótkopędami.
Dojrzałość zbiorcza: piąty tydzień
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Sam
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: siewka z wolnego zapylenia czereśni V-160140 otrzymanej wcześniej z wolnego zapylenia odmiany Windsor
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie ok. 7,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemnoczerwona, w pełnej dojrzałości prawie czarna, błyszcząca. Miąższ ciemnoczerwony, chrząstkowaty, o przeciętnym smaku z lekką goryczką, która zanika w pełnej dojrzałości. Owoce nie są podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo początkowo rośnie średnio silnie, a w następnych latach silnie, tworzy kształtną, dość luźną koronę z wyraźnie dominującym przewodnikiem
Dojrzałość zbiorcza: od połowy piątego do końca szóstego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Summit
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Van x Sam
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie ok. 10 g, szerokosercowaty. Skórka jaskrawoczerwona, w pełnej dojrzałości czerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, winnosłodki, bardzo smaczny. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie dość silnie, tworzy kształtną koronę o mocnej konstrukcji
Dojrzałość zbiorcza: połowa piątego do końca szóstego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Sunburst
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Van x Stella
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie 8-8,5 g, w sprzyjających warunkach jeszcze większy. Kształt kulisty lub lekko wydłużony. Skórka czerwona, w pełnej dojrzałości purpurowa. Miąższ czerwony, soczysty, smaczny, dość miękki. Pestka średniej wielkości, kulista. Szypułka dość długa. Owoc nie nadaje sie do długiego transportu. Przydatność owoców: deserowa. Odmiana samopłodna.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość zwartą, zagęszczoną koronę o konarach wzniesonych
Dojrzałość zbiorcza: od połowy piątego do końca szóstego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Sylvia
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Lambert Compact x Van
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie 8,5-10 g z małą pestką. Skórka ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ zwarty, twardy, typowa chrząstka. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie słabo, tworzy małą, zwartą koronę, prawie „compact”
Dojrzałość zbiorcza: szósty tydzień
Przechowywanie: kilka tygodni w chłodni
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Lapins
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Van x Stella
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie ok. 8,5 g, nerkowaty, na wierzchołku spłaszczony. Skórka początkowo pomarańczowoczerwona, później żywoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, soczysty, bardzo smaczny. Owoce średnio podatne na pękanie. Dobrze znoszą transport. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy zwartą koronę o konarach wzniesionych pionowo do góry
Dojrzałość zbiorcza: od szóstego do połowy siódmego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Rainier
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Bing x Van
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: o masie 7,5-8,5 g, szerokosercowaty lub nerkowaty. Skórka jasnożółta, w pełnej dojrzałości pokryta jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, chrząstkowaty, soczysty, bardzo słodki, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie i wytrzymałe na transport. Przydatność owoców: deserowa, przetwórcza, na susz.
Wzrost: drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę mocnej konstrukcji z konarami wzniesionymi do góry
Dojrzałość zbiorcza: od szóstego do połowy siódmego tygodnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Karina
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Schneidera Późna x Rube
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: o masie 7,5-9 g, szerokosercowaty. Skórka ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, aromatyczny, smaczny. Pestka średniej wielkości, wydłużona. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie silnie, tworzy rozłożystą, szerokostożkowatą koronę
Dojrzałość zbiorcza: siódmy do połowy ósmego
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Kordia
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wychodowania: Czechosłowacja (obecnie Czechy)
Opis: Owoc: o masie ok. 8 g, sercowaty, wydłużony. Skórka karminowoczerwona z odcieniem brązowym, pokryta jasnymi punktami. Miąższ twardy, chrząstkowaty, jasnoczerwony, aromatyczny, bardzo smaczny. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie początkowo silnie, a w pełni owocowania średnio silnie. Tworzy szerokostożkowatą koronę, która z czasem staje się bardziej rozłożysta.
Dojrzałość zbiorcza: siódmy do połowy ósmego
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: mała
Nazwa odmiany: Regina
Gatunek: Czereśnie
Pochodzenie: Schneidera Późna x Rube
Miejsce wychodowania: Niemcy
Opis: Owoc: o masie 8-9 g, w sprzyjających warunkach może osiągać masę powyżej 10 g. Kształt owocu szerokosercowaty, niekiedy lekko wydłużony, o łagodnie zaokrąglonym wierzchołku. Skórka czerwona, a w pełnej dojrzałości ciemnoczerwona, błyszcząca. Miąższ jasnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, smaczny. Owoce nie są podatne na pękanie. Transport znoszą dobrze.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy zgrabną, średnio zagęszczoną koronę z szerokimi kątami rozwidleń
Dojrzałość zbiorcza: połowa siódmego do końca ósmego
Przechowywanie: połowa siódmego do końca ósmego
Wytrzymałość na mróz: średnia

Wiśnie

Nazwa odmiany: Debreceni Bötermö
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: odmiana wyselekcjonowana w obrębie wiśni Pandy
Miejsce wychodowania: Węgry
Opis: Owoc: średni, o masie 5,5 g, sercowaty. Skórka czerwona. Sok czerwony, słodko-kwaśny. Jędrność miąższu średnia. Długość szypułki podobna jak innych odmian wiśni tej grupy. Pestka mniejsza niż u innych wiśni w grupie Pandy. Przydatność owoców: deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie silnie, tworzy wyniosłą, mocno ulistnioną koronę
Dojrzałość zbiorcza: najczęściej w końcu pierwszej dekady lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Groniasta z Ujfehertoi
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: siewka odmiany Pandy
Miejsce wychodowania: Węgry
Opis: Owoc: duży o masie 6–7 g, nerkowaty lub kulisty. Skórka wiśniowoczerwona, błyszcząca. Miąższ czerwony, dość zwarty. Sok jasnoczerwony. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. Pąki kwiatowe średnio wytrzymałe na mróz.
Wzrost: drzewo rośnie początkowo silnie, a po wejściu w owocowanie średnio silnie. Tworzy dość luźną koronę o mocnej konstrukcji
Dojrzałość zbiorcza: w połowie lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Kelleris 16
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: wiśnia Ostheimska x czereśnia Marchijska
Miejsce wychodowania: Dania
Opis: Owoc: średni, o masie ok. 5,0 g, wydłużony. Skórka ciemna prawie czarna, błyszcząca, z delikatnymi jasnymi punktami. Miąższ ciemnoczerwony, smaczny. Sok rubinowoczerwony, silnie barwiący. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy gęstą, odwrotnie stożkowatą koronę o dość grubych gałęziach
Dojrzałość zbiorcza: w połowie lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Nana
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: Crisana x Morella Neagra
Miejsce wychodowania: Rumunia
Opis: Owoc: średni o masie ok. 5 g, kulistospłaszczony. Skórka jasnoczerwona a u owoców bardzo dojrzałych ciemnoczerwona. Miąższ czerwony, średnio smaczny, soczysty. Sok czerwony. Pestka dość duża. Szypułka średniej długości, bez osadki. Przydatność owoców: deserowa. Odmiana samopłodna
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy rozłożystą, średnio zagęszczoną koronę
Dojrzałość zbiorcza: najczęściej w połowie lipca
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Łutówka
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: nieznane/td>
Miejsce wychodowania: nieznane
Opis: Owoc: średni o masie około 5,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemna, wiśniowobrązowa. Miąższ dość ścisły, ciemnoczerwony. Sok ciemny. Odmiana samopłodna. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: przetwórcza i deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie lub słabo. Tworzy luźną, kulistą koronę ze zwisającymi pędami. Starsze pędy mają tendencję do ogołacania się, dlatego wskazane jest silne cięcie odnawiające
Dojrzałość zbiorcza: koniec lipca lub początek sierpnia, zależnie od warunków klimatycznych
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Łutówka
Gatunek: Wiśnie
Pochodzenie: nieznane/td>
Miejsce wychodowania: nieznane
Opis: Owoc: średni o masie około 5,5 g, szerokosercowaty. Skórka ciemna, wiśniowobrązowa. Miąższ dość ścisły, ciemnoczerwony. Sok ciemny. Odmiana samopłodna. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: przetwórcza i deserowa.
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie lub słabo. Tworzy luźną, kulistą koronę ze zwisającymi pędami. Starsze pędy mają tendencję do ogołacania się, dlatego wskazane jest silne cięcie odnawiające
Dojrzałość zbiorcza: koniec lipca lub początek sierpnia, zależnie od warunków klimatycznych
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża

Brzoskwinie

Nazwa odmiany: Vulcan
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: Veecling x NJC-95
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie 80-120 g, kulistoowalny, nieco asymetryczny; zagłębienie szypułkowe szerokie i średnio głębokie. Skórka pomarańczowa słabo omszona z ciemnoczerwonym kropkowanym i marmurkowym rumieńcem pokrywającym 60-80% powierzchni owocu. Miąższ zwięzły, żółty, minimalnie zabarwiony wokół pestki, całkowicie do niej przylegający, słodkawy. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Dla uzyskania dorodnych owoców konieczne jest wczesne i dokładne przerzedzenie zawiązków. Owoce dobrze przechowują się w chłodni, dobre do dłuższego obrotu towarowego. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Dla uzyskania dorodnych owoców konieczne jest wczesne i dokładne przerzedzenie zawiązków. Owoce dobrze przechowują się w chłodni, dobre do dłuższego obrotu towarowego.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: duża
Nazwa odmiany: Harnaś
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: Cresthaven x Harbinger
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie 90–130 g, kulistoeliptyczny, regularny, symetryczny, zagłębienie szypułkowe szerokie i głębokie. Skórka żółta, dość silnie omszona, w 70–90% pokryta czerwonym, marmurkowym i kropkowanym rumieńcem. Miąższ jasnożółty, średnio zwięzły, słodkokwaskowaty, soczysty, częściowo odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa, owoce dobrze przechowują się w chłodni.
Wzrost: silny
Dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Virgil
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: Veecling x NJC-95
Miejsce wychodowania: Kanada
Opis: Owoc: o masie 120-180 g, (pojedyncze osiągają masę 250-300 g), owalne, zagłębienie szypułkowe średnio szerokie i głębokie. Skórka pomarańczowa z ciemnoczerwonym marmurkowym rumieńcem pokrywającym 60-80% powierzchni owocu. Miąższ zwięzły, jasnopomarańczowy, całkowicie przylegający do pestki, kwaskowato-słodki. Przydatność owoców: odmiana przetwórcza (twardka) wykorzystywana do produkcji kompotów i mrożenia, przydatna do sałatek owocowych i konsumpcji w stanie świeżym. Owoce dobrze przechowują się w chłodni. Ze względu na jędrny i nieznacznie mięknący miąższ dobre do dłuższego obrotu towarowego. Odmiana samopłodna.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Redhaven
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: Halehaven x Kalhaven
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: o masie 100–160 g, kulisty, regularny, zagłębienie szypułkowe średnio szerokie, głębokie. Skórka złocistożółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem pokrywającym 50–80% powierzchni owocu. Miąższ żółtopomarańczowy z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, kwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna.
Wzrost: silny
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia, w centralnej Polsce 15–20 sierpnia
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Inka
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: [(622485/CIRI5T77 x samozapylenie lub wolne zapylenie
Miejsce wychodowania: Polska
Opis: Owoc: o masie 120-200 g, wydłużony. Pojedyńczy owoc może osiągać masę do 300 g. Skórka ciemnożółta, z ceglastoczerwonym rumieńcem pokrywającym 30-50% owocu. Miąższ żółtokremowy, minimalnie zabarwiony przy pestce, średnio zwięzły, masłowaty, dobrze oddzielający się od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa i przetwórcza. Odmiana samopłodna.
Wzrost: silny
Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia, początek września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Nazwa odmiany: Fantasia
Gatunek: Brzoskwinie
Pochodzenie: Gold King x siewka Red King
Miejsce wychodowania: USA
Opis: Owoc: o masie 120-160 g, owalny. Zagłębienie szypułkowe średnio szerokie i głębokie. Skórka bez omszenia, jasnopomarańczowa, w 60-90% pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, zwięzły, nieznacznie zabarwiony wokół pestki, słodko-kwaskowaty, odchodzący od pestki. Przydatność owoców: odmiana deserowa. Odmiana samopłodna.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: początek września
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia

Copyright 2017 Szkółka Drzew i Krzewów Piotr Ryszard Wywiórka